Design av CD-skiva: Ikigai*

Kund: Elaria Orchestra (TengTones) / Uppdrag: Design av skivomslag i form av 6-sidigt digipak och CD med tryck (2022)

Önskemål, Process & Resultat

Genre: Nyskriven instrumental storbandsjazz.


*Ikigai är ett japanskt ord som (lite grovt översatt) betyder meningen med att finnas till och syftar till det att uppleva att ens tillvaro är meningsfull – att man har hittat sin ikigai.

Jag har lyssnat på Elaria Orchestra live på Fasching, precis när de startade, skapat deras logotyp och nu fick jag frågan om jag ville göra omslaget till deras första CD ”Ikigai”.
Klart jag ville!

Erika Hammarberg (orkesterledare) ville ha med träd och himmel på omslaget + en bild på bandet från inspelningen – det var hennes enda krav.
Trädbilden hade hon hittat hos Henrik Werge, och den fick jag börja med.
Och så lyssnar jag på musiken (lyxigt att få höra alla låtar innan release!) och gör mitt bästa för att tolka den i form och typografi.
Baksidans form är inspirerad av hur en fokuserad blåsintrumentartist står under ett solo – lite bakåtlutad och samtidigt sprudlande av musikalitet och energi. Lyssna på musiken och känn efter…

Några av mina vildare förslag fick stå tillbaka för lite mer stilren, cool men fortfarande jazzig form. Vitt och svart med vackert himmelsblå fick bilda palett.

Typsnittsvalet landade i Armada Compressed Regular för skivans titel, och all övrig text är satt i Macklin Sans i olika vikter.
Jag valde att skriva ”IKIGAI” med versaler på omslaget – som smäckra pelare som bär upp men inte står i vägen för det som finns bakom. Starkt och samtidigt elegant.

Utöver skivomslaget tog jag fram material för webb och socialamedia; banner för YouTube och bilder till Elarias facebook och Instagram.

Skivan finns självklart på Spotify! Klicka här för att lyssna.


BILD 1: Omslagets framsida med bandnamn och ”Ikigai”.

BILD 2: Omslagets baksida med låttitlar, skapare, solister och annan info.

BILD 3: Omslagets insida med CD på plats, tack-text till vänster och bandbild (från inspelningen) till höger.

BILD 4: Omslaget igen, med hela trycket på CDn synligt.

BILD 5: Några av mina egna foton från den härliga releasekonserten den 16 oktober 2022 på Stallet.